Vernissasje - Kunsten å se med nye øyne

Rana kunstforening/MOMENT
Onsdag, 28 oktober, 2020 - 17:00

Årets festivalkunstner på Smeltedigelen musikkfestival 2020 er Ann-Karin Bjørsvik. Hun er født og oppvokst i Mo i Rana, har også bodd i Svolvær i Lofoten og i Bodø en tid, hun er en ekte Nordlending og en stor beundrer av Nordlands dramatiske natur, -det preger kunstutstillingen som presenteres i Rana kunstforenings lokaler i Moment.  
Hun har tegnet, illustrert og malt hele livet. Etter studietiden jobbet hun en årrekke med markedsføring og grafisk design for reklamebyrå og markedsavdelinger i forskjellige bedrifter, og har arbeidet grafisk-digitalt i ca. 25 år. I 2009 begynte hun å jobbe mer aktivt og målbevisst med sin egen billedkunst. I 2014 etablerte hun sitt eget kunstforetak og har siden den gang jobbet utelukkende som kunstner. Hun selger kunst til kunder i hele landet via nettsiden galleribjorsvik.com, men har ateliér og kunstgalleri på Ytteren, hvor hun til daglig arbeider med nye kunstverk.  
-Tegning er den kunstteknikken som ligger hjertet mitt aller nærmest, men jeg arbeider med et vidt spekter kunstteknikker: tegning (blekk, blyant og kull), malerier på lerret, akvarell, grafikk, kunstfotografier, skulpturer, samt digital kunst.  

Menneskeskikkelser, fjellandskap, arkitektur og geometri har ofte en sentral rolle i kunstverkene hennes. De fleste kunstverkene er i jordfarger, sort og grått, med innslag av varme gylne toner samt nyanser av blått.
 
-Jeg sitter gjerne i timevis og jobber med å finne ut av hvordan lys og skygger skal flyte mykt, eller hardt, over mennesker, bygninger eller landskaper i et nytt kunstverk. Jeg koser meg med denne kreative prosessen som er lik enten jeg jobber med digitale malepensler på digital tegneflate eller med tradisjonelle malepensler på linlerret.  
Naturen er en viktig inspirasjonskilde for kunstneren, detaljer og motiver hun gjerne finner i nakne fjellandskaper, blant trær eller i snødekte vinterlandskap.  
-For meg handler kunsten om å se med nye øyne. -Ikke å gjenskape det jeg ved første øyekast ser, men studere former, det taktile, struktur, bevegelse, lyset, skygger, tekstur, temperatur, stemning og følelser, for så å ta utgangspunkt i det jeg ser og skape noe helt nytt.  

Hun har alltid vært enormt fascinert av fjell, stein, klipper, grotter og svaberg.  
-Det er på grunn av alle skyggene, de røffe overflatene, noen ru, andre glatte, noen med mose på, alle formene, -fjellformasjoner, groper og forhøyninger i fjellandskapene. Det er fantastisk å se alle varianter teksturer i de forskjellige bergartene, fargenyansene, lyset som reflekteres fra steiner som ble våte av regnet, eller av bølgene som skvulpet mot land. Flotte dramatiske kontraster oppstår der sollyset slukes av mørket i brede hakkete furer og tilsynelatende bunnløse sprekker i fjellet, som ofte kjennetegner de bratte fjellsidene som stuper ned i dype fjorder og snor seg over værbitte robuste nakne fjelltopper her i Nordland. -Og hvem husker vel ikke følelsen av soloppvarmede svaberg under nylig skofrigjorte barneføtter? Alle i dette flotte landet vårt har et forhold til fjell, på en eller annen måte.  

Kunstutstillingen inneholder i tillegg til landskapsmotiver hun har malt på lerreter, bl. a. kunstverk med mennesket i fokus. -En del av kunstverkene mine reflekterer livets mørkere sider, slik som fortvilelse, livskriser, ensomhet, sinne, tap og sorg, men også trygghet, glede, samhold og menneskers styrke. Jeg håper andre vil kunne finne en slags styrke, og forståelse, ja kanskje finne aksept, i de dunklere bildene mine. Livet er jo langt mer enn bare solskinnsdager og vakre solnedganger, iallfall for de aller fleste. Jeg har selv alltid elsket kunst som jeg kan relatere til, kjenne meg igjen i, både på godt og vondt. Det er med billedkunst som med musikk: Der samtalen blir vanskelig eller ord kommer til kort, kan tanker, ideer og følelser likevel formidles mellom mennesker og kulturer gjennom både billedkunst og musikk.  

Bjørsvik har i over et år nå jobbet målrettet med å forberede kunstutstillingen som skal presenteres under Smeltedigelen.  
-Det er selvsagt en stor ære å bli invitert til å være Festivalkunstner under Smeltedigelen, og de nye flotte utstillingslokalene som Rana Kunstforening har i Moment er bare fantastiske. Det er jo ekstra stas å få være den første festivalkunstneren som får stille ut kunstverkene sine i Rana Kunstforenings nye galleri i Moment. Jeg gleder meg!

Vi håper mange vil besøke kunstutstillingen som finner sted i Moment i perioden 25. – 31. oktober. 

onsdag 17:00 - 19:00
torsdag 16:00 - 19:00
fredag 12:00 - 19:00
lørdag 12:00 - 19:00