Johan Sara "SEA SAMI, SEE"

Nordland Teater Black Box
Fredag, 20 oktober, 2017 - 18:45

Årets samiske artist er musiker og komponist Johan Sara jr fra Masi i Finnmark. Sara har 11 plateutgivelser bak seg og på Smeltedigelen har han release på albumet "Transforming", nr. 2 i triologien "Sea, Sami See".
Sea, Sami See er en konsert bestående av naturlyder hentet i fra kysten av Finnmark.
En unik opplevelse av samspill mellom naturlyder, enkelte dikt og stemme/joik.
En konsert som skildrer den sjøsamiske ideologien på en uttrykksfull og kunstnerisk måte.
Stemmer som underveis loopes, bearbeides og improviseres over i realtime. En krevende improvisasjon konsert, men med rammer rundt. Enkelte rolige joike temaer fra tidligere utgivelser brukes også.

En konsertform som et fåtall i Norge holder på med. En konsert form som det kreves et høyt overskudd i improvisasjons disiplin stemmeteknisk for å kunne gjennomføre.

Konserten sett fra publikum sin side oppleves som en reise i ulike landskap, tid og sted.
Meditativ og avslappende, poetisk, sterk, dyp og ærlig. Emosjonelt skapende og appellerer til de innerste følelsene i mennesket.

Musikk og lyd som bygger på det mest elementære vi har her oppe i nord - nemlig naturen og de kilder av lyder som fins.
Her vises en forståelse for det arktiske miljøet med sårbar natur, som jo også bygger på samisk ideologi og tenkning. En dreining mot kontemporær utvikling av samisk musikk, identitet, tilhørighet og kulturell forståelse.
Opptak av sjø, hav, fugleliv, menneskestemmer, enkle snutter av melodier/joiker og generelt kystmiljø blir til en helhet og en symbiose mellom menneske og natur.